Ikony Stylu Audrey Hebpurn

Nie przepadała za czerwonym dywanem. Najlepiej czuła się w domu, w otoczeniu rodziny i najbliższych przyjaciół. Lubiła wyprawiać przyjęcia, bo oprócz kina jej największą pasją było gotowanie. Żyła zdrowo. Nie dlatego że to modne czy tak wypada. Ją to po prostu uszczęśliwiało. Intymny portret ikony kina od kuchni (dosłownie!) w książce Audrey w domu nakreślił jej najmłodszy syn Luca Dotti. To obraz Audrey Hepburn, jakiej nie znano, spełnionej mamy i żony, utalentowanej kucharki i świetnej gospodyni. Pozycję wypełniają nie tylko wcześniej niepublikowane zdjęcia, ale także przepisy na dania, które aktorka serwowała w zaciszu swojego domu. Z okazji niedawnej premiery książki w USA Dotti w wywiadzie dla serwisu Yahoo!Health zdradził najważniejsze zasady, którymi kierowała się Audrey Hepburn – by mieć nie tylko zdrowe ciało (wystarczy przypomnieć sobie jej filigranową figurę!), ale także i duszę.

 

1. Pij dużo wody – Nalegała, by wszyscy wokół niej pili dużo wody. I jedli dużo warzyw. Wynikało to ze sposobu, w jaki została wychowana.

 

2.Jedz mięso z umiarem Jadała mięso, ale w bardzo małych ilościach. 80% jej posiłków stanowiły owoce i warzywa.

 

3. Nie bój się starości – Miała do tego tematu bardzo zdrowe podejście. Wiadomo, że narzekała na zmarszczki czy siwe włosy, ale z wiekiem jeszcze bardziej cieszyła się życiem.

 

4. Ziemniaki to podstawa – Stanowiły naprawdę dużą część jej diety.

 

5. Ciesz się małymi rzeczami w życiu – Zawsze potrafiła ekscytować się jak mała dziewczynka i towarzyszył jej dziecięcy, często naiwny, optymizm. Cieszyło ją wszystko: od zakupów, przez nowy przepis, aż po znalezienie czegoś nowego. Zamiast zamartwiać się na wyrost, wolała żyć z dnia na dzień i cieszyć się tym, co przynosi jej los.

 

W Polsce książka Audrey w domu. Wspomnienia o mojej mamie (w przekładzie Doroty Dziewońskiej) ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego 3 marca.

Źródło: Yahoo.com

Małgorzata

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów